Svåra tider kräver ny ledarstil – så lyckas du

[PFL] Coronakrisen har skyndat på det som redan hade börjat hända: Arbetslivet så som vi känner till det förändras i grunden. Du som leder förändringen behöver förstå vad som händer – och bygga ett system av samverkan och ompröva ledarskapets roll och uppgift. Allt det där har du redan hört. Men hur ska du lyckas? 

Du vet mycket väl vad det är som hänt de senaste åren. Vi är på väg bort från överdriven tilltro till hierarkiska system till nya sätt att jobba där chefen snarare är en person som bygger förutsättningar för samverkan.

Den pågående pandemin är en situation vi inte varit i tidigare, och som många av oss knappt kunnat föreställa sig. Men svåra omställningar är något vi får räkna med allt oftare i vårt snabbföränderliga samhälle.

Förändringen sker precis just nu

Gestaltakademins ettåriga utbildning Praktisk förändringsledning, PFL, ger deltagarna kunskaper och insikter som krävs för att lyckas förändra även i de tuffaste situationer.

– Vi vet vid det här laget att chefer också ska samarbeta för att bygga förutsättningar för bred samverkan i hela systemet. Frågan som många ledare sliter med är: Hur går det till? Ett nyckelbegrepp är att hålla varandra ansvariga, det är oerhört svårt att vara i team annars, säger Ulf Zwedberg, kursledare på den ettåriga utbildningen Praktisk förändringsledning, PFL.

”Vi jobbar med involvering, det är enda sättet för verksamheter idag att röra sig framåt.”

Det där låter ganska självklart, men svårt att förverkliga. Hur jobbar ni med den delen på utbildningen?
– Vi lever som vi lär under utbildningens ettåriga process. Vi jobbar med involvering, det är enda sättet för verksamheter idag att röra sig framåt. På samma sätt kan de också praktisera själva på hemmaplan, säger Kinna Person, kursledare på PFL.

– Vi bygger även stödjande strukturer och sätter ramar för att balansera styrning och involvering. PFL är en utbildning i att ompröva ledarrollen och själv utveckla metoder och verktyg som parallellt testas, prövas och anpassas i skarpt läge, säger hon.

”Du som känner dig träffad skulle vi gärna jobba med under ett år”.

Var bör en organisation befinna sig ungefär för att få ut så mycket som möjligt av PFL?
– Vi möter organisationer där de är. Vi behöver ha ledare/beställare med hyfsad medvetenhet vad som är hindren idag och som har modet att vilja en förändring. De behöver ha insett att sådan förändring inte kan styras genom en order uppifrån. De inser att de ger sig in i en framväxande utveckling, säger Kinna Person.

– Du som känner dig träffad av den beskrivningen skulle vi gärna jobba med under ett år. 

Vill du veta mer om utbildningen? Läs mer i kursbeskrivningen om Praktisk förändringsledning.


Vad är gestaltteori?
Helhetssyn, samspel och dialog är grunden i det gestaltmetodiska förhållningssättet. Vi alla påverkar varandra. Det går inte att förstå någon – individ, grupp eller organisation – utan att också se till sammanhanget den verkar i. 


Om Praktisk förändringsledning, PFL
Ett års stödjande läroprocess. 20 procent utbildning, 80 procent praktisk träning. Designat så att du kan pröva ledarskap och arbetssätt i dialog med dina medarbetare. Hållbart över tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.