”Jag vill inte vara chef”

Lennart Wärmlind är kursledare på den ettåriga utbildningen Självorganiserat ledarskap
– Svenska chefer har tröttnat på att bestämma, säger Lennart Wärmlind, kursledare på den ettåriga utbildningen Självorganiserande ledarskap.

[SOL] I dag lever många organisationer i en vardag präglad av stark press. Till utmaningarna hör tuff konkurrens, snabbt förändrade kundbeteenden, brist på finansiering eller kompetent och engagerad personal. Det är tungt att vara traditionell chef. 

I kriser, när vi är stressade eller under press, tenderar en del av oss att återgå till beprövade sätt att tänka och handla, exempelvis genom att peka med hela handen. Som chef får du kanske medarbetarna att göra som du säger, men engagemanget sjunker. Mycket faller då tillbaka på chefen, och det är tröttande.  

Här är chefsstilen som skrämmer bort unga talanger.

– Många chefer känner sig inte bara otillräckliga, de är också trötta på att administrera intern byråkrati och bestämma över andra vuxna. De vill inte chefa, utan längtar efter att utveckla människor och organisationer där alla bidrar med hela sig själva och tar ansvar för helheten, säger Lennart Wärmlind, kursledare på den ettåriga utbildningen Självorganiserade ledarskap vid Gestaltakademin.

Ledarskapet vinnare i kristider 

Under den senaste tiden har vi tydligt sett att vissa organisationer klarar snabba kast och utmaningar bättre, medan de mer traditionellt hierarkiska strukturerna rör sig tungt och stelbent. De snabbrörliga organisationerna inspireras av självorganiserande och självstyrande principer. I dessa främjar man allas ledarskap snarare än att utöva chefsskap.  

Har du vuxit ur den hierarkiska modellen? Så går du vidare.

– Ledarskapet utövas på ett radikalt annorlunda sätt: Ett nyfiket coachande förhållningssätt, de skapar sammanhang, stödjer teamarbete och är outtröttligt engagerade i att bidra till att undanröja hinder. De har också fått mandat att omforma sin identitet som ledare, säger Lennart Wärmlind. 

Förändring kommer inte av sig själv 

Allt fler organisationer undersöker möjligheten att arbeta mer agilt och teambaserat. För att lyckas med transformationen behövs i första hand en klarhet i varför, en tydlig drivkraft och en vilja att ompröva gamla sanningar och lära tillsammans längs vägen.

– Jag tror att många organisationer är smärtsamt medvetna om att det behövs förändring och att den gamla chefens roll inte är lösningen på dagens utmaningar. Och det finns gott hopp, det finns en utbildning som hjälper dem att lyckas. Genom att anmäla dig till Självorganiserande ledarskap accelererar du den utvecklingen för dig och din organisation, säger Lennart Wärmlind. 

Är du redo att leda in i en ny tid? Anmäl dig här.
Tips! Får du inte upp anmälningsformuläret i mobilen? Anmäl dig via din dator.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.