Chefsstilen som skrämmer bort unga talanger

[SOL] Unga yrkesverksamma, eller young professionals, behöver inledningsvis få lära sig hantverket och förstå hur de kan bidra. Kanske inledningsvis med en vuxen som styr och instruerar. Men chefer som styr för mycket dödar kreativiteten och riskerar bli en bromskloss. Det nya ledarskapet kräver nya förmågor.  

Bodil Björnberg, kursledare på den ettåriga utbildningen Självorganiserat ledarskap som ges vid Gestaltakademin.

”Bra chef och ledarskap” tappar i placeringar i intervjuer med young professionals. Det visar den årliga undersökningen Young Professional Attraction Index, YPAI, som genomförs av Academic Work i samarbete med Kantar Sifo. På första plats ligger istället ”trevliga kolleger och bra arbetsmiljö”, något som indikerar att unga inte vill slösa bort sin tid på att ha tråkigt på jobbet. Yrkesverksamma förstår att teamet måste fungera för att arbetet ska ge resultat. 

Ledarskapet kräver nya förmågor 

Chefen och ledarskapet är fortfarande viktigt för målgruppen, men hamnar på en fjärde plats i studien. I självorganiserande och självstyrande organisationer är det bra ledare som ”får det att hända” genom sin förmåga att inspirera, skapa koalitioner, koppla samman människor, bygga nätverk och undanröja byråkrati. Peka med hela handen hör till det förgångna.  

Har ni vuxit ur den hierarkiska organisationen? Läs hur ni vågar gå vidare.

– I en värld där förändringen går allt fortare måste vi skapa utrymme för allas idéer och kreativitet. Teamen behöver direktkontakt med kunder och användare. Alla behöver vara med och leda mot nya lösningar, produkter och marknader”, säger Bodil Björnberg, kursledare på den ettåriga utbildningen Självorganiserande ledarskap vid Gestaltakademin

Förändringen kommer inte automatiskt  

Chefer i traditionell bemärkelse behöver lära om och hitta sin egen förmåga att skapa utrymme för andra. Det är då alla kliver in i sitt personliga ledarskap. 

Har du tröttnat på att vara ”chef”? Du är inte ensam. Läs mer här!

– Ledarens roll i självledande organisationer skiljer sig från det traditionella chefsskapet. Jag kan uppleva att det finns en rädsla hos många chefer och ledare att förlora kontrollen, men istället för att styra och bestämma får du möjlighet att utveckla dig själv och andra. De här förmågorna får du inte automatiskt, utan kräver fördjupad kunskap och reflektion. Om du är redo att förändra ditt ledarskap, har vi utbildningen. Det är bara att anmäla sig, säger Bodil Björnberg.   

Är du redo att leda in i en ny tid? Anmäl dig här.
Tips! Får du inte upp anmälningsformuläret i mobilen? Anmäl dig via din dator.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.