• open panel
Efterklang och erfarenhetsutbyte - Taormina 2016

Vi var dryga 50-talet svenska deltagare som i september deltog på EAGT- i Taormina, vilken härlig representation från vårt land!

Det finns säkert lika många olika sätt att uppfatta konferensen som deltagare och för att få tid för eftertanke och möjlighet att lyssna till efterklangen från det vi varit med om träffades vi, ett gäng konferensdeltagare, en onsdagskväll i november på GA-kontoret. Ett erfarenhetsbyte helt enkelt.
”The Aesthetic of Otherness”: meeting at the boundary in a desentizised world var rubriken för konferensen och vi tyckte inte att det var helt enkelt att förstå sig på den.

Var tredje år har EAGT (European Association for Gestalt Therapy) konferens någonstans i Europa. I år var det första gången som AAGT (Association for the Advancement of Gestalt Therapy) och EAGT hade en gemensam konferens och mängden deltagare och utbudet på workshops har aldrig varit större än i år. Det var mäktigt att se hur stort Gestalt är när vi kan samla cirka tusen deltagare. Vi var alla eniga om att Italien lyckats organisera det hela riktigt bra. Även om vi var fascinerade av hur många deltagare det varit hade vi uppfattat konferensen i stort väldigt lika. Någon tyckte att det varit lite svårt att greppa när det var så här stort och kände sig lite ensam trots mängden människor, medan någon annan njöt av alla internationella bekantskaper – nya som gamla.

Flera av de som är Organisationspraktiker kände att konferensen var lite väl mycket inriktad på terapeuterna. Vi pratade vidare om hur vi kan bidra i världen och i det samtalet berättades det om att det just nu pågår ett arbete med att titta på om och hur GA:s Organisationsprogram kan spridas i Europa. Jättespännande!

Något som AAGT fört med sig in på konferensen var processgrupperna. Vi var alla indelade i smågrupper om 10–12 personer med 2 processledare. Grupperna var schemalagda att träffas varje dag. De bestod av en mix av nationaliteter och på så sätt skapades en möjlighet till möten. Vi var flera som tyckte att den här gruppen var väldigt viktig under konferensdagarna, den skapade tillhörighet och utrymme för reflektion tillsammans med andra. Det var skönt att få vila i det lite mindre formatet. Vi lärde snabbt känna varandra i grupperna och det skapades en fin tillit. Ett par av oss som träffades hade varit processledare och var väldigt nöjda med den erfarenheten. Tog man inte återhämtningstid i processgruppen så vandrade man på stranden eller drog sig undan på annat sätt.

Forskningsperspektivet såg vi lyftes fram på konferensen vilket är lite nytt. När det under konferensen blev ett längre föreläsningsbetonat framträdande sjönk dock vårt intresse och det var svårt att hålla fokus. Tidigare har det anordnats forskningskonferenser av AAGT och GISC och kanske åker någon svensk gestaltare till Paris den 26–28 maj 2017? Där kommer den första forskningskonferensen, gemensamt anordnad av AAGT och EAGT, gå av stapeln. Rubriken för den är Exploring Practise-based research in Gestalt Therapy. Kika vidare här>>> Vi får se vart detta leder i framtiden.

Vi pratade också om de workshops vi varit på, vilka gav energi och skapade nyfikenhet och vilka gjorde motsatsen. Det var givande att ta del av andras upplevelser och intresse. En inblick i och en möjlighet att se filmer ifrån Robert Resnicks workshop ”NEW Contemporary Gestalt Therapy Demonstration and Theory Films - A Film Screening And Discussion” kanske vi alla får ta del av på ett kommande tisdagsseminarium. Jag hoppas att det blir verklighet.

/Lena Söderlind
Studierektor Gestaltakademin
               Gestaltakademin i Skandinavien | The Castle | Slottsbacken 8 | 111 30 Stockholm | 08 - 10 81 71 | info@gestaltakademin.se | © Gestaltakademin 2012