• open panel

En psykologisk-filosofisk helhet av livet och att vara människa

 

Hej! Jag som skriver de här raderna heter Elina Sundström, jobbar som journalist, författare, föreläsare och yogalärare. Här ska jag försöka förmedla min erfarenhet av att delta på en helgs ”Nyfiken på gestaltmetodiken”. Försöka skriver jag, eftersom det här ämnet skulle behöva femton tontunga böcker utan att ämnet skulle vara uttömt. Gestalt – vilken guldkista av kunskap som öppnats!
Jag har så länge jag kan minnas varit intresserad av och läst om psykologi och existentiella frågor.

Jag har utbildningar i ledarskap, kommunikation och hälsa och egna erfarenheter av terapi, kroppsbaserade terapier och resor till österländska länder för meditation och yoga. I mina två senaste böcker har jag gjort intervjuer med gestaltterapeuter om Gestaltmetodiken som behandlingsmetod. När jag gick in i Nyfiken på- gestaltmetodik-helgen var det med ett öppet sinne för att lära mer om den stora helhet som gestalt innebär – som just betyder helhet på tyska. Om jag hade haft mätbara förväntningar – så överträffades dem mångfalt. Alla de tidigare erfarenheterna vägdes ihop till den helhet jag nog alltid känt – men inte haft något ord för - en psykologisk-filosofisk helhet av livet och att vara människa - existentiellt, emotionellt och hur vi relaterar till andra. Medvetenhet och att försöka förstå och skapa helheter är strävan, och för att förstå helheten behöver vi förstå individen och omgivningen i samspel – en livslång process. Det känns som att jag har hittat hem.

Precis så berättade kursledarna att de kände när de kom i kontakt med gestalt för första gången. Linda Ringi och Kerstin Svensson ingav direkt förtroende med deras djupa förankrade kunskap och engagemang och de skapade en öppen, vänlig och tillåtande atmosfär som omfamnade hela helgen. De lyckades på något mirakulöst vis få två dagar att både kännas som de gick otroligt fort – men också med substans som vore helgen dubbelt så lång. Vi, den grupp om fyra deltagare som samlats i Göteborg, fick teoretisk kunskap om rötterna och grenarna i ”Gestaltträdet”, och vi fick genom övningar och reflekterande samtal känna på olika delar av trädet i praktiken. Vi bearbetade bland annat hur tankar-känslor och kroppsupplevelser påverkar varandra, gränser, samtalsnivåer och kontaktstilar, medvetenhetsnivåer i form av bland annat fenomenologi-känsla-tolkning, varseblivning och kommunikationsmetoder.

En övning som fastnade särskilt mycket för mig, var en övning i polariteter. Vi människor har ofta en tendens att vilja lyfta fram de sidor av oss som vi är bekväma med, och springa ifrån, förringa eller försöka få bort motsatsen, våra skuggsidor. Gestalt menar att vi behöver båda sidorna och att de fyller en funktion. Genom att sätta ljus på skuggsidan och acceptera den blir vi mer hela och fria som människor. När vi avbryter en känsla från att komma ut och trycker undan den som om den vore smutsig och ful, påverkar den oss på andra vis i livet, som att få värk i kroppen eller lätt bli mycket känslosam vid triggande situationer. Kan vi se känslan och låta den få vara, kommer vi inte att ta med oss obearbetade känslor framöver och kan agera medvetet och mer balanserat. I polaritetsövningen gjorde jag detta klassiska ”misstag” - jag trodde att jag genom en övning skulle kunna bli mer tydlig, och minska min oro som jag tycker är i vägen och vill ”bli av med”. I stället handlade det om att acceptera oron och vara kvar i den. Som en naturlig följd blir känslan då mindre påtaglig. I stället för att skaka på en snöglob så att det yr runt, kan jag då låta snön – eller oron – falla ned mot marken och ligga kvar där. Först när vi slutar springa ifrån – kommer skuggan sluta jaga oss. Känslan blir inte lika hotande och oroande. Den finns där, men vi kan hantera den.

Jag kan varmt rekommendera kursen, för att få en inblick i och känna på den skattkista av guldkorn för personkännedom och kommunikation som gestaltmetodiken innebär. Det här är bara början för mig. Tack Gestaltakademin, Linda, Kerstin och den trevliga grupp jag fick dela upplevelsen med!
/Elina Sundström


Elina Sundström


Kerstins Svensson och Linda Ringi samtalar

 
               Gestaltakademin i Skandinavien | Birger Jarlsgatan 58 | 114 29 Stockholm | 08 - 10 81 71 | info@gestaltakademin.se | © Gestaltakademin 2012