• open panel

Vågar du stanna upp?

 

Och hur har du det annars då? Frågan kommer när vi just avslutat ett effektivt arbetsmöte. Jo, det är fint, mycket energi… eh och du själv? Jo, svarar min vän och kollega, det springer på… Vi får sätta oss ner och ta en fika när det lugnat ner sig, kanske efter jul? Känns det igen? Hur har du det själv just nu? I novembermörkret mitt i den intensivaste delen av arbetsperioden? Hinner du stanna upp, känna efter, ta en paus och ge dig själv lite andrum, sinnesro?

I veckan lyssnade jag till en framgångsrik kvinnlig chef som är ansvarig för ett stort ombyggnadsprojekt inom AMF Fastigheter. Projektet Urban Escape fokuserar på de mänskliga behoven att hitta en balans i det snabba uppkopplade och intensiva liv många lever. I en effektiv arbetsmiljö måste det också finnas platser där jag kan hitta Det värdefulla sinneslugnet! Där jag kan varva ner, hämta hem mig själv. Det gjorde mig så glad att höra! Speciellt när jag ser tecken hos mig själv på den senaste farsoten FOMS - Fear of Missing Something. Vad händer med oss människor när vi ständigt har mobiltelefonen som vår livlina. Inte bara för att vara tillgänglig. Vi kollar av FB och LinkedIn, vi ser hur duktiga alla andra är, hur mycket de reser, allt de hinner med. Vi har koll på hur mycket vi motionerar, hur många kalorier vi äter, hur vädret är – i vår mobiltelefon! Det vi riskerar att tappa bort är att vara här och nu, kika på himlen, möta människor runt omkring oss med blicken, kanske ett leende – att vara närvarande. Det skrämmer mig.

Därför ger det mig hopp att även byggbolag inser att det behövs sinnesro och tid för reflektion som motreaktion på Liquid society. Det påminner mig om mitt eget val för drygt 16 år sedan när jag som informationschef i ett snurrigt, intensivt karriärliv bestämde mig för att gå en Grundkurs i personlig utveckling på Gestaltakademin. Det blev en vändpunkt för mig som jag inte ångrar idag men jag kommer ihåg känslan de första dagarna på kursen. Jag som var van vid ett högt tempo, tydlig agenda, satt med tio okända personer i en ring där vi skulle reflektera över hur vi hade det, lyssna in och känna efter i min kropp? Det var ovant. Vi fick gott om tid att stanna upp, använda andra former att uttrycka och hitta det vi behövde. Jag hade just gjort ett val att hoppa av chefskarriären. Genom att faktiskt våga att stanna upp fick jag möjligheten att leta efter mitt alldeles egna jag - vem var jag nu när jag inte längre blev bekräftad genom min titel och mina specialistkompetenser? Jag fick ett fint stöd i den processen av erfarna gestaltterapeuter. Grundkursen var början på min resa att bli mera medveten om mina behov, mina egna val, hur jag påverkar och påverkas av andra. Att hitta min stabila grund att stå på när världen snurrar på därute!

Jag tänker att vi nog aldrig blir helt klara i vår resa, livet är i ständig utveckling. Så just nu mitt i novembersnurret ska jag unna mig en veckas semester. Ett val jag också är nöjd med!

Lillemor Frenkel
Rektor


 
               Gestaltakademin i Skandinavien | Birger Jarlsgatan 58 | 114 29 Stockholm | 08 - 10 81 71 | info@gestaltakademin.se | © Gestaltakademin 2012